FIRST Lego League
תאריך ייסוד | 1999 |
---|---|
אתר רשמי | |
תוכנית FIRST LEGO League Challenge (לשעבר FIRST LEGO League) היא תחרות בין-לאומית של עמותת FIRST, בה משתתפים ילדים בכיתות ד' עד ט' המתמודדים עם אתגר חדש מדי שנה הקשור למציאות היום-יומית. האתגר עמו מתמודדים התלמידים כולל בנייה ותכנות רובוט אוטונומי המבצע משימות על גבי לוח משימה ייחודי, חקר ולימוד אודות נושא האתגר תוך חשיבה יצירתית והצגת פתרון חדשני כל זאת תוך פיתוח כישורים חברתיים כגון עבודת צוות, מנהיגות, שיתוף פעולה ומעורבות בקהילה.
תנאי השתתפות
[עריכת קוד מקור | עריכה]בתחרות משתתפים תלמידים ותלמידות בכיתות ד׳ עד ט׳. בממוצע בתחרות משתתפות כ-20,000 קבוצות בכל העולם. במהלך העונה, כל קבוצה נדרשת לבנות ולתכנת רובוט באמצעות ערכת SPIKE Prime, EV3 ,RCX או NXT של חברת לגו, ובמקביל לפתח פרויקט חדשנות שמציע פתרון יצירתי וחדשני לבעיות מהעולם האמיתי.
בתחרות עצמה, הקבוצות נשפטות לפי ארבעה קריטריונים: ביצועי הרובוט, עיצוב ותכנון הרובוט, פרויקט החדשנות ועבודה על-פי ערכי ה־FIRST LEGO League. בכל תחרות מוקדמות מעפילות מספר קבוצות לתחרויות הארציות, ומשם מפעילות לתחרויות ה-FIRST Championship, תחרויות הגמר העולמיות.
תקופת הבנייה והתכנון נמשכת כ-4 חודשים, מאירוע ההזנקה (ספטמבר) ועד התחרויות האזוריות (ינואר - פברואר).
הקמת קבוצה
[עריכת קוד מקור | עריכה]התנאים הדרושים להקמת קבוצת FIRST LEGO League Challenge:[1]
- עד עשרה חברי קבוצה, בכיתות ד' עד ט' (כולל)
- מורה/מנטור אחד או יותר
- מקום קבוע למפגשים
- מחשב עם גישה לאינטרנט
- ערכת LEGO MINDSTORMS או ערכת SPIKE Prime של LEGO Education (שימוש רב שנתי)
המסגרות שמאפשרות הקמת קבוצה:
- תוכנית העשרה - תל"נ
- כחלק מתוכנית לימודים במדע וטכנולוגיה
- חוגים או אשכול פיס
- התארגנות לא פורמלית (פרטית)
נושאי התכנית
[עריכת קוד מקור | עריכה]פרויקט חדשנות
[עריכת קוד מקור | עריכה]על הקבוצה לחפש בעיה הקשורה לאתגר השנה, ולמצוא לה פתרון חדשני ופורץ דרך. נושא זה בעל משקל כ־25 אחוז.[2]
משחק הרובוט
[עריכת קוד מקור | עריכה]על הקבוצה לבנות רובוט שיבצע כמה שיותר משימות על שולחן המשימות בזמן מוגדר של 2:30 דקות. לכל משימה ניקוד שונה, השולחן והמשימות קבועות בכל העולם. נושא זה בעל משקל כ־50 אחוז.[3]
ערכי הליבה
[עריכת קוד מקור | עריכה]לאורך כל השנה הקבוצה שמרה על ערכי הליבה של FIRST, התנדבה בקהילה, וכן עזרה לזולת. נושא זה בעל חשיבות רבה מעבר לנקוד ובעל ניקוד של כ־25 אחוז.
נושא שנתי
[עריכת קוד מקור | עריכה]מדי שנה מוגדר נושא שנתי שבו עוסק האתגר עמו מתמודדים התלמידים המשתתפים בפעילות. אלו הם שמות האתגרים לאורך השנים:
- עונת 2024-25 - SUBMERGED
- עונת 2023-24 - MASTERPIECE
- עונת 2022-23 - SUPERPOWERED
- עונת 22–2021 - CARGO CONNECT[4]
- עונת 21–2020 - RePLAY
- עונת 20–2019 - CITY SHAPER
- עונת 19–2018 - INTO ORBIT
- עונת 18–2017 - HYDRODYNAMICS
- עונת 17–2016 - ANIMAL ALLIES
- עונת 16–2015 - Trash Trek
- עונת 15–2014 - World Class
- עונת 14–2013 - Nature's Fury
- עונת 13–2012 - Senior Solutions
- עונת 12–2011 - Food Factor
- עונת 11–2010 - Body Forward
- עונת 10–2009 - Smart Move
- עונת 09–2008 - Climate Connections
- עונת 08–2007 - Power Puzzle
- עונת 07–2006 - Nano Quest
- עונת 06–2005 - Ocean Odyssey
- עונת 05–2004 - !No Limits
- עונת 04–2003 - Mission Mars
- עונת 03–2002 - City Sights
- עונת 02–2001 - Arctic Impact
- עונת 01–2000 - Volcanic Panic
- עונת 1999–2000 - FIRST Contact
- עונת 99–1998 - PILOT YEAR
שיפוט
[עריכת קוד מקור | עריכה]מלבד מביצועי הרובוט בתחרות, הקבוצות נשפטות גם על פרויקט החדשנות, על ערכי היסוד ועל הרובוט עצמו.
בכל אחד משלושת התחומים של חדרי השיפוט מוענק פרס אחד. לפי גודל התחרות יקבע אם יוענק רק פרס למקום הראשון בכל תחום או שיינתנו פרסים גם למקום שני ובתחרויות גדולות מאוד גם למקום שלישי.
חדרי שיפוט - חדרי השיפוט הם חדרים שבהם הקבוצות מציגות את התהליך שעברו במהלך העונה. הקבוצות מציגות ועונות על השאלות בכל שלושת התחומים- רובוט, פרויקט החדשנות וערכי הליבה. לכל קבוצה יש אפשרות לבחור האם קודם להראות הצגה בכל תחום ואז לענות על שאלות או לא לבחור הצגה מראש ולענות רק על שאלות.
בחדרי השיפוט השופטים שומעים את דבריהם של חברי הקבוצה ולאחר דיון הם ממלאים מחוון שלפיהו יש זכאות לפרסים.
לא ניתן להכניס לחדרי השיפוט יותר מעשרה תלמידים ואין להחליף בין התלמידים בחדרי השיפוט.
תהליך השיפוט
[עריכת קוד מקור | עריכה]- כל קבוצה מציגה את פעילותה בכל אחד מחדרי השיפוט. בשלב זה מעריכים השופטים את הישגי הקבוצה על פי ההצגה של התלמידים בחדר השיפוט ובהתאם לשאלות ולתשובות במהלך השיפוט.
- בתום חדר השיפוט, כל צוות שופטים ממלא מחוון לקבוצה, בו הוא מציין את רמת הקבוצה בכל אחת מהקטגוריות, רושם משוב ומסמן חוזקות שזהה בקבוצה.
- בנוסף, במהלך היום ותוך כדי תהליך השיפוט, השופטים מדרגים את הקבוצה ביחס לשאר הקבוצות שנבחנו באותו חדר השיפוט ׁׁׁׁׁׂׂבסדר יורד.
- בתום תהליך השיפוט, מתכנסים כל שופטי התחום, מכל חדרי השיפוט, מציגים מידע על הקבוצות שבחנו, דנים ומדרגים את הקבוצות המועמדות לפרס של אותו התחום.
- לאחר מכן מתכנסים כל שופטי התחרות לדיון לקביעת הזוכות באליפות, הזוכות בפרסים השונים והקבוצות המעפילות לשלב הבא.
- קבלת ההחלטות מתבצעת על בסיס שקלול הדירוג הכללי של הקבוצה בכל קטגוריות האתגר וביחס לכל הקבוצות בתחרות.
בעונת MASTERPIECE (2023-24) בגלל מחסור בשופטים עקב מלחמת חרבות ברזל, נעשה שינוי, והוחלט לוותר על שיפוט הרובוט בחדר השיפוט, ולשפוט בחדר השיפוט רק על פרויקט החדשנות וערכי הליבה. שיפוט הרובוט נעשה בשנה זו דרך הגשה של חוברת רובוט בה הקבוצה מפרטת על פי קריטריונים שניתנו על מבנה הרובוט שלה, התכנות, הזרועות והעבודה שנעשתה בנושא הרובוט.
מועמדות לפרס האליפות והעפלה לתחרות הבאה
[עריכת קוד מקור | עריכה]- על מנת שקבוצה תהיה מועמדת לפרסי האליפות, עליה להיות בולטת באופן מובהק בכל חדרי השיפוט ובנוסף, על הקבוצה להיות מדורגת בין 40% הקבוצות העליונות, בביצועי הרובוט בזירה, בהתאם להיקף הקבוצות שהתחרו בפועל בתחרות.
- על מנת להעפיל לשלב הבא, על הקבוצה להיות בולטת בכל חדרי השיפוט ובנוסף, על הקבוצה להיות מדורגת בין 75% הקבוצות העליונות בביצועי הרובוט בזירה, מתוך היקף הקבוצות המתוכנן להשתתף בתחרות.
פרסים
[עריכת קוד מקור | עריכה]בתום התחרות מתקיים טקס שבו מכריזים על הקבוצות שזוכות בפרסים. מספר המקומות בכל פרס תלוי בגודל התחרות.
חלק מהפרסים הם פרסי חובה והם מוענקים בכל תחרות לקבוצות שנמצאו ראויות ביותר לאותם פרסים וחלק מהפרסים הם פרסי רשות ומארגני התחרות וצוות השופטים יכולים לבחור להעניק את הפרסים האלה.
פרסי החובה
[עריכת קוד מקור | עריכה]פרס האליפות
[עריכת קוד מקור | עריכה]פרס האליפות מוענק לקבוצה אשר לדעת השופטים מגלמת בצורה המיטבית את חוויית FIRST LEGO League Challenge על ידי אימוץ מלא של ערכי הליבה תוך הצטיינות וגילוי חדשנות הן בתחום פרויקט החדשנות והן בתחום הרובוט. הקבוצות שזוכות בפרסי האליפות מעפילות באופן אוטומטי לשלב הבא.
פרס ערכי הליבה
[עריכת קוד מקור | עריכה]פרס ערכי הליבה מוענק לקבוצה שמיישמת בצורה הטובה ביותר את ערכי הליבה של התכנית תוך שהיא מגלה התלהבות ורוח צוות יוצאים מן הכלל.
פרס פרויקט החדשנות
[עריכת קוד מקור | עריכה]פרס זה ניתן לקבוצה שמשתמשת במקורות מידע מגוונים כדי להגיע להבנה מעמיקה של הנושא והבעיה ומפתחת פתרון יצירתי וחדשני. הקבוצה הזוכה משתפת באופן נרחב את הפתרון שלה עם קהלים רלוונטיים, מקבלת משוב ופועלת לשיפור הפתרון בעקבות המשוב.
פרס תכנון הרובוט
[עריכת קוד מקור | עריכה]פרס תכנון הרובוט מוענק לקבוצה שמשתמשת בעקרונות תכנות וברעיונות הנדסיים יוצאים מן הכלל, על מנת לפתח רובוט חסון, עמיד ויעיל מבחינה מכנית ובעל יכולת גבוהה לבצע את משימות האתגר.
פרס ביצועי הרובוט
[עריכת קוד מקור | עריכה]פרס ביצועי הרובוט - נקבע על פי הניקוד הגבוה בזירת הרובוט ואינו תלוי בתוצאות חדרי השיפוט. לכל קבוצה ניתנת האפשרות להתחרות בשלושה מקצים בני 2.5 דקות. הניקוד הגבוה ביותר שהשיגה הקבוצה קובע.
פרס המנטור
[עריכת קוד מקור | עריכה]פרס מיוחד שמוענק לא לקבוצה אלא למנטור שמנהיגותו והובלתו ניכרים באופן בולט ומדגימים היטב את ערכי הליבה של FIRST. קבוצות אשר מרגישות שאחד המנטורים שלהן ראוי לפרס מגישות טופס מועמדות בו הן מפרטות מדוע הן חושבות שהמנטור ראוי לפרס. הזוכים נבחרים מתוך המועמדים שהוצגו על ידי הקבוצות.
פרסי רשות
[עריכת קוד מקור | עריכה]פרס פורצי הדרך
[עריכת קוד מקור | עריכה]פרס זה ניתן לקבוצה שהעצימה את ביטחונה העצמי, התקדמה משמעותית גם במשחק הרובוט וגם בפרויקט החדשנות ומהווה דוגמה מזהירה של ערכי ליבה מעולים. ניכר שחברי הקבוצה הבינו שמה שהם מגלים חשוב יותר מהזכייה בפרסים.
פרס מצוינות הנדסית
[עריכת קוד מקור | עריכה]פרס זה ניתן לקבוצה אשר תכננה רובוט יעיל, פתחה פתרון תכליתי לאתגר של פרויקט החדשנות ואשר ערכי הליבה ניכרים בכל מה שהם עושים.
פרס הכוכב העולה
[עריכת קוד מקור | עריכה]פרס זה ניתן לקבוצה שהשופטים מצפים ממנה להגיע להישגים גדולים בעתיד.
פרס המניעים
[עריכת קוד מקור | עריכה]פרס זה ניתן לקבוצה אשר מפנימה את התרבות של LEGO FIRST League על ידי גיבוש הקבוצה, רוח הצוות והדגמת התלהבות.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אתר האינטרנט הרשמי של FIRST Lego League
- אתר FIRST ישראל
- תוכנית FIRST LEGO League, באתר FIRST ישראל